Proper congrés internacional a Barcelona dedicat a l’estudi dels crustacis

Glòria Masó i Francesc Uribe, Conservadors del Museu

Una important cita científica es desenvoluparà a Barcelona del 19 al 22 de juny d’enguany on, entre altres coses, hi haurà ocasió per recordar l’emblemàtica figura de Ricardo Zariquiey Álvarez, així com la importància científica de preservar les col·leccions històriques d’estudi.

Potser poca gent coneix la trajectòria científica de Ricardo Zariquiey Álvarez (1897-1965) o del seu pare, Ricardo Zariquey Cenarro (1870-1943). Una curiosa emulació patern-filial. Ambdós, metges pediatres de professió,  van dedicar una gran part de la seva vida a l’estudi dels crustacis (la carcinologia).

L’estudi dels crustacis a les nostres costes, el va iniciar el pare (de 1935 a 1942), però fou el fill, Ricardo Zariquiey Álvarez, qui desprès d’haver assolit un gran prestigi com a biospeleòleg,  emprengué, a partir de 1945, l’estudi sistemàtic sobre els crustacis decàpodes, el mes complet que s’ha realitzat al nostre país. De la seva producció científica destaca “Los crustáceos decápodos Ibéricos”, obra pòstuma publicada l’any 1968 i que encara avui és la millor referència sistemàtica d’aquest grup.

La primera etapa de recerca biospeleològica de Ricardo Zariquiey Álvarez (1923 – 1940) també és destacable, deixeble de René Jeannel, va ser el primer autor català interessat per la fauna cavernícola o hipogea, i va formar un equip d’especialistes al qual s’incorporà, l’any 1932, Francesc Español i Coll en l’estudi dels coleòpters hipogeus. El treball conjunt en aquest àmbit, va propiciar que R. Zariquiey Álvarez cedís la seva col·lecció de coleòpters hipogeus a F. Español, aleshores Director de l’antic Museu de Zoologia. Aquesta donació junt amb la col·lecció creada pel Dr. Español constitueix un llegat de més d’un segle d’intensa activitat biospeleològica, reunint al MCNB una de les millors col·leccions europees d’aquestes característiques.

Ricardo Zariquiey Álvarez, en la posterior etapa científica com a carcinòleg, també va crear, fruit dels seus estudis i recol·leccions, una gran col·lecció de crustacis. Aquesta col·lecció la va donar al Centre de Recerca que ara es coneix com a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

tipoteca-detall-obert_016
Detall de la “Tipoteca”: col·lecció de tipus de coleòpters hipogeus del MCNB, que aplega els de la Col. Zariquiey i els de la Col. Español, en total es preserven 2.500 espècimens tipus, que pertanyen a més de 180 tàxons de coleòpters de la F. Leiodidae i de la F. Carabidae, majoritàriament.

No és d’estranyar, doncs, que científics d’aquest centre (ICM-CSIC), juntament amb companys del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i de la Universitat de Barcelona, constitueixin el comitè organitzador del congrés 2017 Mid-Year Meeting of The Crustacean Society (TCS), que es realitzarà a Barcelona,  del 19 al 22 de juny d’enguany. Un congrés que anirà acompanyat també per dues activitats especialitzades: XI Colloquium Crustacea Decapoda Mediterranea i el 5th Crustacean Larval Conference.

És un plaer pel Museu anunciar aquest congrés que es realitzarà a Barcelona i que, sens dubte, ens recordarà a una figura tan emblemàtica com va ser Ricardo Zariquiey Álvarez, així com la importància científica de preservar les col·leccions històriques d’estudi.

2 Comments

  1. Ricardo Zariquiey Álvarez y su padre, Ricardo Zariquiey Cenarro, son un ejemplo a seguir de como la curiosidad y el interés son las mejores herramientas en el avance de la Ciencia. Como bien se dice en el texto, pediatras de profesión, sus avances en la carcinología ponen de manifiesto la necesidad que tiene la ciencia actual de acercarse a la ciudadanía.
    No hablamos no una colección cualquiera, cuando nombramos el apellido Zariquiey se nombra a una de las mejores colecciones privadas de todo el Mediterráneo. Hay que hacer mención no solo a los más de veinte mil especímenes que contiene, sino también a su forma, que pone de manifiesto la alta profesionalidad en su sentido más alto de la metodología científica. Desde las Colecciones Biológicas de Referencia (CBR) del Instituto de Ciencias del Mar (ICM-CSIC) se trabajará en la preservación y divulgación de esta maravillosa colección, con el fin de revalorizar el papel de las colecciones biológicas en el desempeño de la Ciencia.
    El Museu de Ciènces Naturals de Barcelona lleva tiempo ejerciendo este último aspecto, y es de referencia agradecer el desempeño que realizan en conservar y enaltecer el rol de las colecciones bilógicas, desde Colecciones Biológicas de Referencia (CBR) agradecemos las palabras dedicadas a Ricardo Zariquiey, tanto padre como hijo.

    Con afecto,
    Ricardo Santos, Colecciones Biológicas de Referencia (CBR).

    1. Glòria Masó ha dit:

      Apreciado Ricardo, aprovechamos para alabar vuestro gran trabajo de conservación y documentación de la colección Zariquiey que preserváis en el ICM. Muchas gracias por tu comentario, que además, enriquece en gran manera el texto de la presentación del Congreso.

Comments are closed.