El primer dinosaure geperut

Cristina Serradell, Dep. de Comuicació del MCNB

Aquest mes volem destacar una gran troballa que ha suposat un avenç en el coneixement científic de la fauna del Cretaci. Parlem de Concavenator corcovatus, un dinosaure carnívor (teròpode) del Cretaci Inferior, és a dir d’uns aproximadament 125 milions d’anys.

Foto: Raúl Martin. Font: SINC

Investigadors de la UNED i de la UAM han fet un intens i detallat estudi fòssil d’aquest exemplar del jaciment de Las Hoyas de Conca, que ha estat publicat a la prestigiosa revista Nature aquest 8 de setembre.

Aquest animal ha estat interpretat com un teròpode carcadontosaure proveït d’una gepa i amb unes estructures que recordarien a les remígies (plomes fortes i llargues) de les aus.

Segons Francisco Ortega, autor principal de l’estudi i investigador de la Universitat Nacional d’Educació a distància (UNED), “ la seva gepa és una característica singular desconeguda en qualsevol altra dinosaure descobert fins ara. Les dues últimes vértebres que hi ha al davant de la pelvis projecten les seves espines neurals sobre el dors de l’animal i configuren així una espècie de gepa, que encara no se sap ben bé per què servia”.

Aquest exemplar fa uns sis metres de longitud i el seu estat de conservació ha facilitat molt el seu estudi als investigadors durant els dos anys de laboriosa preparació de l’espècimen.

Concavenator corcovatus, ha estat batejat així per ser un dels grans depredadors de l’ecosistema de Las Hoyas, popularment conegut com “Pepitu, el caçador geperut de Conca”.

A més a més, el seu bon estat de conservació permet també avançar en l’estudi de l’evolució dels dinosaures cap els actuals: les aus, sobretot pel que fa a la transformació dels ossos de les parts davanteres dels braços i la seva evolució en les plomes de les actuals aus.

Més informació i fonts de l’article, on podreu també llegir una entrevista a un dels investigadors de la troballa.

Notícia a nature news

Referència bibliogràfica:

Francisco Ortega, Fernando Escaso y José L.Sanz; “A bizarre, humped Carcharodontosauria (Theropoda) from the Lower Cretaceous of Spain”, Nature, 8 de septiembre de 2010. doi:10.1038/nature09181